Nutriţia plantelor cu SMARTfert

Picture

 

SMARTfert înseamnă fertilizare inteligentă – un concept pe care Mihai Postelnecu îl promovează din anul 2016 pe piaţa de profil din România, ce cuprinde fertilizanţi foliari de top, cu elemente nutritive în concentraţii ridicate. Totodată, oferă consultanţă de specialitate, precum şi servicii de laborator pentru aplicarea unui program corect de nutriţie în perioada de vegetaţie a culturilor agricole.

 

– De unde v-a venit ideea acestui concept?

M-a inspirat modelul de nutriţie a plantelor practicat în Marea Britanie, ţară de unde provin cele mai multe produse pe care le comercializăm în România. Acolo lucrurile sunt mai evoluate, cu ajutorul unui soft avansat, pe baza unor analize de plante şi sol şi a unui istoric de 3-5 ani, poţi afla cu cât poţi reduce cheltuielile cu fertilizarea de bază, venind cu un aport de produse foliare, astfel încât să creşti eficienţa şi randamentul. Noi suntem la început de drum, dar acolo am dori să ajungem.

– Ce produse aveţi în portofoliu?

Avem îngrăşăminte foliare, un portofoliu complet de produse, de la tratamentul seminţelor până la cele specifice pentru anumite culturi agricole. Ne concentrăm, în special, pe nutriţia plantelor de cultură mare, dar avem produse şi pentru culturi legumicole, pomicole şi viticole. Dintr-o simplă prezentare a produselor noastre, se poate observa cu uşurinţă că au o concentraţie ridicată în substanţa activă. Producătorul englez cu care noi lucrăm, unul de talie internaţională, obişnuieşte să spună: „Nu ne dorim să transportăm apă pe tot Globul“. Recomandăm aplicarea produselor în doze mai mici pe unitatea de suprafaţă, fapt ce reduce şi cantitatea totală manipulată. Toate produsele sunt lichide sau sub formă de suspensii concentrate. La întâlnirile cu femierii întotdeauna spun că fertilizarea foliară nu o înlocuieşte pe cea de bază, însă pot exista situaţii când, din varii motive, cea de bază nu poate fi aplicată şi atunci singura modalitate de a ajuta culturile este să foloseşti fertilizanţi foliari în vegetaţie. În aceste condiţii, cele mai bune rezultate se pot obţine cu produse specifice. Actualmente, testăm un produs nou, pe care dorim să-l lansăm anul acesta pe piaţă, care vine pe segmentul îngrăşămintelor de tipul MAP şi DAP. L-am testat toamna trecută, urmează să facem mai multe verificări şi în această primăvară pentru ca recomandările pe care le facem să aducă beneficii maxime pentru fermieri.

– Cum alegeţi produsele care intră în oferta comercială?

Facem o selecţie strictă a produselor cu care venim în faţa fermierilor. Toate produsele le testăm în câmp, în condiţii de fermă, pe suprafeţe mai mari, minim 10-20 ha astfel încât rezultatele să fie concludente. Colaborăm cu câţiva fermieri tehnici, deschişi la testarea şi verificarea de produse noi.

– Dacă ar fi să ne prezentaţi câteva produse din portofoliu, care ar fi acelea?

Toate produsele noastre sunt de calitate. Unul dintre cele mai bine vândute produse la acest moment este SPUR, un biostimulator pe bază de aminoacizi. Acest produs, pe langă concentraţia mare de aminoacizi liberi, aduce o noutate pe piaţa din România – conţine o moleculă care stimulează rezistenţa plantelor la boli. Atunci când o plantă este infectată de un agent patogen creează o barieră între ţesutul bolnav şi cel sănătos. Produsul se utilizează cu scopul de a ajuta plantele să treacă peste anumite perioade dificile (stres hidric, termic, biotic etc.) şi de a se reface. Se poate utiliza toamna pentru a creşte rezistenţa plantelor la iernare şi/sau primăvara pentru înlăturarea rapidă a efectelor gerului din timpul iernii. SPUR este unul dintre produsele pe care le promovăm intens încă din primăvara lui 2018 şi feedback-ul primit de la fermieri este foarte bun. Mulţi fermieri care exploatează suprafeţe mari îl folosesc pentru rezultatele lui extraordinare. Un alt produs important pentru noi, atractiv atât din punct de vedere al formulării, cât şi al politicii comerciale, este COPPER S, pe bază de cupru şi sulf. Este singurul produs de pe piaţă de acest gen şi în concentraţie aşa mare. Poate fi folosit la culturi horticole, dar şi la cele de câmp – un lucru mai puţin cunoscut acum este deficienţa de cupru la culturile păioase. Am testat produsul la cultura de grâu şi rezultatele au fost foarte bune. Pentru că sulful şi cuprul au şi acţiune fungică, am avut clienţi care au folosit acest produs la grâu, înlocuind primul tratament cu fungicid, iar efectele au fost deosebite. Un alt produs care s-a evidenţiat la nivel de fermă este pe bază de zinc, cu o concentraţie de 70%. În testele efectuate la cultura de porumb a asigurat rezultate foarte bune şi chiar se obţine un spor de producţie de 700 kg/ha. Produsul poate fi folosit şi la alte culturi agricole. Nu în ultimul rând, aş dori să menţionez produsul Xmicro, care conţine mangan, cupru, zinc şi aminoacizi şi este special dezvoltat pentru culturile extensive. Estimez că acest produs va fi bine acceptat de către fermieri datorită compoziţiei pe care o are.

– În drumurile dumneavoastră prin ferme aţi observat probleme de nutriţie la culturile agricole?

Pot să spun că, din păcate, am observat destul de multe, de la diverse fenomene fitotoxice, ca urmare a folosirii anumitor produse într-un amestec nociv pentru plante, până la diferite carenţe în elemente nutritive precum zinc, fosfor, sulf etc. Am avut ocazia să le demonstrez fermierilor că deficienţa nutritivă depistată la timp şi aplicarea unui produs corect poate rezolva această problemă, iar acest lucru se poate observa atât în cantitatea, cât şi în calitatea recoltelor. Putem, de asemenea, efectua analize de plante, trimitem monstrele la laboratorul din Marea Britanie şi răspunsul vine în maximum o săptămână. Răspuns care cuprinde conţinutul de macro- şi microelemente din plante, dar şi recomandări pentru corectarea deficienţelor.

– Cum pot afla fermierii de produsele dumneavoastră?

Pot accesa site-ul nostru de internet, dar şi prin intermediul evenimentelor pe care le organizăm. Şi în acest an continuăm seria de evenimente în cadrul cărora prezentăm pe larg produsele noastre: avem în plan organizarea de cinci astfel de întâlniri în zona de sud a ţării. Produsele le comercializăm prin intermediul distribuitorilor, cărora dorim să le mulţumim pe această cale pentru încrederea acordată încă de la început. Anual organizăm şi câteva evenimente doar cu echipele de vânzări ale distribuitorilor pentru a le prezenta noutăţile din portofoliul de produse.

– Ce mesaj aveţi pentru agricultori la începutul noului an agricol?

Le urez mult succes în 2020 şi producţii cât mai mari şi de calitate. Totodată, sper ca vremea să ţină cu ei şi să nu aibă parte de fenomene meteo nefavorabile. Le recomand să fie atenţi la eventualele probleme de nutriţie care pot să apară la culturi şi să intervină imediat, cu produse de calitate, pentru eliminarea acestora.

 

Un articol scris de Ana IONIŢĂ, publicat pe site-ul https://www.agrimedia.ro/articole/nutritia-plantelor-cu-smartfert