La începutul lunii februarie a.c., peste o sută de fermieri din judeţele Galaţi, Tulcea şi Brăila, precum şi distribuitori de inputuri pentru agricultură au participat la un eveniment de sală organizat de Amirati Agroplant – un jucător important pe piaţa locală de inputuri -, în parteneriat cu companiile Saaten Union România, SMARTfert, Elixir Zorka şi Agra Asigurări.
Cei prezenţi au luat cunoştinţă de cele mai noi seminţe hibride de porumb, floarea-soarelui, cereale păioase de primăvară şi plante leguminoase din portofoliul Saaten Union.
“Vorbim de hibrizi de porumb cu potenţial de până la 16 t/ha, precum: Replik, SUM 305, SUM 405, SUR 307 şi OS 4014. În campania trecută, vedeta producţiilor la floarea-soarelui a fost noul hibrid Driver CL, cu o medie de peste 4.500 kg/ha. Vârful de lance al portofoliului rămâne tot Marquesa CL, care a confirmat din nou, fapt care ne arată că alegem doar genetică performantă pentru ţara noastră. În portofoliul comercial de primăvară există o gamă foarte largă de hibrizi şi soiuri de plante leguminoase (mazăre, soia, lucernă)”, a susţinut Cornelia Pistol, director cercetare-dezvoltare cereale păioase şi leguminoase la Saaten Union.
Sămânţă hibridă de porumb şi floare de ultimă generaţie
La porumb, noutăţile se numesc: Tonacja (FAO 220) – hibrid simplu, extratimpuriu, remarcabil prin toleranţa bună la Fusarium şi la cădere, cu o stabilitate ridicată a producţiilor; Replik (FAO 380) e un produs din ultima generaţie a hibrizilor Saaten Union, cu un start foarte bun în vegetaţie; SUR 307 (FAO 410) – hibrid dentat, adaptabil şi stabil în cultură, cu un dry-down rapid, corelat cu randamentde boabe/ştiulete ridicat; OS 4014 (FAO 450) – tolerant la secetă, pretabil şi pentru semănatul timpuriu.
La cultura de floarea-soarelui, genetica nouă este reprezentată de Driver CL – hibrid semitardiv, uniform, pretabil în condiţii grele de cultură – şi Victory CL – hibrid tardiv cu potenţial ridicat de producţie, chiar şi în condiţii de stres, recomandat pentru tehnologii extensive.
Fertilizanţi foliari performanţi
Ceilalţi parteneri ai evenimentului au prezentat fertilizanţi foliari, îngrăşăminte chimice complexe, biostimulatori şi adjuvanţi pentru culturile agricole. Mihai Postelnecu a expus o gamă diversificată de îngrăşăminte pentru fertilizarea de bază, produse de Elixir Zorka, din Serbia. Omex BIO 20 este un biostimulator şi fertilizant foliar în formă concentrată care conţine micro şi macroelemente, plus extract de alge marine; Royal Amin creşte rezistenţa plantelor la situaţii de stres, având dublu rol: de fertilizant şi stimulator de creştere; Spur este un bio-activator pe bază de aminoacizi; Kingfol ZN e cel mai concentrat produs pe bază de zinc, iar Copper S e un sulfat de cupru fluid, aplicat foliar.
Au fost subliniate performanţele fertilizanţilor foliari XMicro şi XN21, care acoperă principalele culturi agricole: rapiţa, cerealele păioase, floarea-soarelui şi porumbul.
În ultima parte a expunerii, Andrei Sorin Trofin a vorbit despre susţinerea oferită de Agra Asigurări fermierilor pentru a-şi reduce pierderile provocate de capriciile vremii. Produsele de asigurare a culturilor propuse sunt: Agrar Basis – acoperă riscurile de grindină, îngheţ, incendiu, furtună şi ploi torenţiale; Index de secetă e un produs unic pe piaţa de asigurări din România, menit să despăgubească pierderile cauzate de deficitul de precipitaţii şi de zilele de caniculă la culturile de grâu, porumb şi floarea-soarelui.
Tiberiu Chelariu, administratorul Amirati Agroplant: „Creşterea producţiei agricole, a profitabilităţii fermelor este realizată prin utilizarea de genetică superioară, a tehnologiilor de ultimă generaţie, dar şi a produselor de nutriţie şi tratamente fitosanitare performante. Or, noi prin această întâlnirea aceasta am urmărit. Şi am reuşit să ne atingem obiectivul!”
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)